If you want a taste of madness, you’ll have to wait in line

Titta vad jag hittade – en lustig viktoriansk lek som innefattar Rorschachtestliknande kluttar. Jag som älskar Rorschachtest! Folk förr, inte bara illaluktande fyllbultar i vackra kläder, de satt även och rimmade och kom på små historier om bläckplumpar de gjort. Rimligt tidsfördriv! Kommer komma förberedd med en hög Rorschach under armen på nästa fest. (och troligtvis sitta ensam i ett hörn och pyssla med det hela kvällen/natten, men är inte heller känd för att vara festens höjdpunkt så har inget att leva upp till.)

“Before the “Rorschach Test” became a household term, there was the Victorian game of Gobolinks, which used inkblots to inspire eerily imaginative poems based on the random chaos of ink dripped on paper.

Technically known as klecksography, inkblot art got its start back in the 1700s. German poet and physician Justinus Kerner is generally credited with innovating the form after he began accidentally dropping ink blots on his papers as his eyesight failed. Seeing them as more than just sloppy mistakes, he would fold the paper and create a single mirrored form, which he would then interpret and add to, ending up with illustrations he would then pair with his poetry.”

Kommer komma förberedd med en hög Rorschach under armen på nästa fest. (och troligtvis sitta ensam i ett hörn och pyssla med det hela kvällen/natten, men är inte heller känd för att vara festens höjdpunkt så har inget att leva upp till.)


This entry was posted in Inspiration, Konst. Bookmark the permalink.

Comments are closed.