Once it held dreams, did they throw it away, did they know what it means?

Av en ren händelse så kom jag att finna att antroposoferna har ett underbart vackert hus i Ytterjärna:

Det är ritat av Erik Asmussen. Han verkar ha varit överallt i Järna och skapat vackra hus. Här är några exempel på byggnader han ritat:

Jag tycker om de fina rundningarna och sneda fönstren och taken. De ser ut som en blandning av snäckor och glaskrävor som man hittar på stranden, som slipats lite runda och mjuka av sanden och havet. De ser väldigt… ovanliga och fantasifulla ut – och det gillar man ju! De ser väldigt mycket ut som något Gaudi skulle kunnat varit med på ett hörn och ritat. (och då gillar man det ju verkligen!) Asmussen verkar dock ha haft en obehaglig förkärlek till rosa hus, ush! Men, det är ju formen som är huvudsaken – de går ju att måla om. Tydligen inspirerades Asmussen av Goetheanums antroposofiska arkitektur, vilket säger mig lika mycket som det säger dig. Tur för mig att jag blir smart av Wikipedia! Goetheanum är en stor och vacker byggnad (japp, döpt efter the Goethe; uppfinnaren av världens gnälligaste romankaraktär: den unge Werther) som finns i Dornach, Schweiz.

Det är tydligen den andra Goetheanumbyggnaden. Den första Goetheanum påbörjades 1913 och totalförstördes genom en anlagd brand när den stod nästan färdig, på nyårsafton 1922. Så tråkigt att det inte längre existerar, men det finns lite foton på hur den såg ut i alla fall.

Båda två Goetheanums var ritade av Rudolf Steiner, som grundade antroposofin. Och efter att ha grävt vidare om Rudolf Steiner och antroposofisk arkitektur, fann jag det här:

Så jaha, nu vill jag bo i ett antroposofiskt hus. Kan tänka mig att de skulle bli helt oemotståndliga med kottak. Jag älskar kottak.

This entry was posted in Inspiration, Konst. Bookmark the permalink.

Comments are closed.