You gotta help me keep the devil, way down in the hole

Eftersom det har skrivits en del om slukhål i tidningarna senaste veckan (en man blev tydligen slukad av ett slukhål och är bara borta nu) har jag plockat upp denna gamla favoritgoogling. Jag tycker slukhål är fruktansvärt skrämmande. Just för att jag litar helt på, ja hela min världsbild är uppbyggd på premissen, att marken jag går på är helt solid. Ja, det klart jag vet att det är en skorpa som inte riktigt håller ihop och som flyter runt på ett hav av lava. Men med tanke på hur tjock jordskorpa är så brukar jag ändå utgå ifrån att den inte helt plötsligt ska få för sig att rasa under mina fötter och sluka mig och allt annat som befunnit sig på den platsen.

Det är som planetens egen motsvarighet till svarta hål. Och svarta hål är extremt skrämmande. Det är jobbigt att de lurar under ens fötter.

Slukhål kan ju vara rätt vackra förvisso, som de som uppstått under vatten, även kallade “blå hål“, logiskt nog.

sinkhole belizeMen jag tänker mig att om man råka simma förbi där ovanför just när hålet bildas så blir det som om någon dragit proppen ur ett enormt badkar… och det är väl en anledningarna till att slukhål är så skrämmande: de får en att känna sig som en liten myra som jorden bara slukar och skrattar rått åt. Sen är man bara borta. Allt som var där är borta – kvar är ett svart och tillsynes bottenlöst hål.

A man inspectas a sinkhole formed in a hDet här slukhålet är ju inte så stort, men så jävla djupt OCH det dök upp i ett rum. I sovrummet, under sängen om jag inte minns helt fel. Slukhål som inkräktar i ens hem är också obehagliga, de får en ju att känna sig osäker. Därför alltid bra att bo några våningar upp i ett hus, så om ett slukhål tagit sig in i huset så är det lägenheten i bottenvåningen som drabbas och man själv slukas inte i sömnen.

guatemala-city-sinkhole guatemalasinkhole Guatemala-Sinkhole sink hole 2sinkholes-holes-ground-2007-guatemala

Ovanstående slukhål är av den sort som får en att känna sig som en liten myra. De förintar delar av av städer, som bilden på det hålet som slukat ett helt kvarter! Vafan! Vad hände med de som bodde där, de hörde ett brak sen var de slukade och borta från jordens yta för alltid? Ja, troligtvis. Svarta, gapande bottenlösa hål som är som en stor mun som gapar öppet och hungrigt är inte alls okej på något sätt. Mark ska vara fast och trygg punkt. Jordbävningar är helt okej, det klart det uppstår lite skavande mellan olika delar av jordskorpan, jag köper det, men att marken bara plötsligt försvinner? Nej.

sinkAhh, BO INTE DÄR DÅ.

sinkhole forestsinkholechinasichuanyinbin

Mindre skrämmande slukhål, men som ändå är lite läskiga. De gamla hålen som är överväxta med skog och lummighet, förlorar lite av sina skrämseleffekt. Man blir rädd för att de är så stora, men skogen gör att de ser lite mer naturliga ut. För det är ju deras onaturlighet som jag ogillar, det är inte naturligt att marken försvinner under ens fötter, och blir till intet. DET ÄR SOM SVART MAGI. HÄXKRAFTER.

sinkhole ground

Här är ju ett relativt grunt slukhål, stor diameter, men inte så bottenlöst obehagligt som de flesta andra slukhål. Att man kan se botten på det gör att det känns mer som att något kollapsat under marken, vilket är fallet i alla slukhål jag vet. Men när något gottsystem kollapsar så man kan se botten känns det inte lika onaturligt och läskigt som bottenlöshet.

 

… och allt skrivande om det här leder mig ju inte alls helt osökt in på en mina favoritstäder: Centralia! Centralia, som ligger i Pennsylvania, var en gammal gruvstad, där man utvann kol från mitten av 1800-talet. 1962 började det brinna i en av gruvorna under staden, troligtvis på grund av att några brandmän skulle elda upp en sophög som placerats i ett gammalt gruvhål och inte släckte den helt när den nästan brunnit klart, de lät den ligga och pyra i godan ro, det föll ner glödande kol i en oförseglad del av labyrinten av kolgruvor under staden. Elden spred sig och snart var det som om ett helvete hade flutit upp till ytan, under asfalten. Plötsliga slukhål av eld öppnade sig överallt i marken.

För och efterbilder på stan:

centralia innan

centralia efter

Den underjordiska banden och dess inverkan på staden beskrevs på följande sätt 1986:

This was a world where no human could live, hotter than the planet Mercury, its atmosphere as poisonous as Saturn’s. At the heart of the fire, temperatures easily exceeded 1,000 degrees Fahrenheit [540 degrees Celsius]. Lethal clouds of carbon monoxide and other gases swirled through the rock chambers.

Såklart har det gjort otaliga försök att släcka underjordsbranden men det har visat sig vara helt omöjligt, bland annat för att elden är så varm att vattnet man använder för att släcka den med genast börjar koka och blir till ånga. Andra anledningar kan ju också vara att kol brinner sjukt bra, så det är ju en oändlig mängd bränsle. Den underjordiska branden ökade i omfattning från 60-talet, och kulminerade i 1981 när en 12-årig pojke föll ner i ett 46 m djupt slukhål som plötsligt öppnas under hans fötter på bakgården. Hans 14-åriga kusin lyckades dra honom ur hålet och räddade hans liv. Plymen av het ånga som spyddes ut från slukhålet innehöll en dödlig nivå av kolmonoxid.

0205-centralia-pa-coal-fire.jpg_full_600Så det är alltså slukhål gone hell, hål ner till giftiga infernon. Och det känns så onaturligt att något kan brinna under jord, och dessutom brinna i femtio år och bara fortsätter brinna, ingen människa kan göra något åt det. Igen: människor = små myror. Planeten = den som gör som den vill med såna.

cantralia vägcentralia husCentralia idagcentralia rökcentralia Så, nu är Centralia en nästan helt övergiven stad (det bor kvar 21 envisa och sotiga invånare) och det verkar helt livsfarligt att ens försöka sig på att gå på de rykande och pyrande gatorna. Det sägs att Centralia och gruvkatastrofen stod mall för Silent Hill, men det vet jag inget om eftersom jag inte spelat spelen, men det vore onekligen en bra inspirationskälla för ett läskigt dataspel.

centralia7

Och…

Det här får en ju onekligen att tänka på det där 70 meter stora brinnande gashålet (hehe) i Turkmenistans öken också! Derweze, som brunnit sen 70-talet, då några smartskallar (geologer) satte fyr på det i hopp om att gasen skulle brinna upp och försvinna – men då tog gasen aldrig slut står hålet alltjämt i brand. Som en stor dörr ner till helvetet. Åh, alla dessa slukhål med eld och gas, y u never end!?

hellhole

This entry was posted in Övergivet. Bookmark the permalink.

6 Responses to You gotta help me keep the devil, way down in the hole

 1. Pingback: Stand in the shade of me, things are now made of me |

 2. Sofia says:

  Inte? Åh, vilken fantastiskt hemsk sak du levt utan att veta om! :D
  NU ÄR DET SLUT MED DET.
  Ja, det är väldigt märkligt hur de blir till. Dels att de är så sjukt runda. Och att som du säger, marken är ju inte tunn. Det måste börja med ett ras, lång, långt ner i marken, som sen sprider sig upp. Och det är väl därför de är så djupa också, men ja, därför också med oberäkneliga. Och därför mer läskiga… och spännande.

 3. Sofia says:

  OCH! Marken ska inte vara så tunn! Om man tittar på bilderna med runda slukhål i staden, så ser man ju först själva marken i genomskärning och sedan är det bara svart. HUR DJUPT ÄR DET?! Och hur kan hålen bli så perfekt runda?! Jag håller med, det är häxkraft.

 4. Sofia says:

  Oh man oh God! Jag hatälskar sånthär och jag trodde jag visste allt om alla obegripliga naturfenomen – men SLUKHÅL?!? HADE INGEN ANING! Supervulkaner har alltid varit min obestridbart största skräck men har nu utmanats av detta… detta ohyggliga vidunder till…grej?! Jag ska strax gå till jobbet ochdet jag vantligtvis gillar med det är att det i åtta timmar möjliggör filosoferande och tankar på andra håll än jobbet, men idag vet jag inte om jag tycker att det är en speciellt bra sak. Efter att ha läst det här inlägget känner jag att jag skulle behöva förströelse och inget annat. Slukhålen har tagit över. Jag blir aldrig mer mig lik.

 5. Sofia says:

  Ja, eller hur? Jag kan sitta och läsa om det hur länge som helst…

 6. BabyStrange says:

  Så himla spännande och obehagligt!