The airborne starlings circle, over the frozen fields

Jag läser en bok som jag blev tipsad om för några veckor sedan, Styr din plog över de dödas ben av Olga Tokarczuk. (Vilken vacker titel det är) Nu har jag förvisso bara kommit 80 sidor, så den kan ju fortfarande totalhaverera, men tycker att hon har ett vackert språk. Är man som jag och tycker att språket är lika viktigt som berättelsen i sig, så lovar det i alla fall gott. Jag har kommit på mig själv med att le stort åt formuleringarna flera gånger. Innan den läste jag Just nu är jag här, av Isabelle Ståhl, som var en intressant bok, en förskräcklig huvudperson som jag tyvärr kände igen vissa drag av mig själv i. Alltid lika otippat att läsa om hemska människor och sedan känna igen sig. Men det är en väldigt träffsäker och bra samtidsbok, får en att aldrig vilja sätta sin fot i Stockholm igen. Däremellan klämde jag in De två saliga, av Ulla Isaksson. “Bokens kärnfråga är vad som egentligen avgör om ett kärleksförhållande är friskt eller sjukt.” Det skrivs en hel del om folie à deux, vilket jag är väldigt fascinerad av, så det var en rolig överraskning. (Är det inte ofta så? Att man intresserar sig för något speciellt, och plötsligt dyker just detta upp på de mest olika ställen i ens liv?) En konstig bok, konstigt upplägg och konstigt berättad, men för den delen inte dålig, jag tyckte om den, galenskap är ett bra litterärt ämne. Läs den. Har du boktips om nåt du tror att jag skulle tycka om så maila mig gärna, min mailadress finns under fliken “om mig” här.

I förrgår läste jag att en forskare knäckt koden som Voynichmanuskriptet är skrivet i och att de nu kan läsa boken. Det gör mig lite ledsen, jag hade hoppats att det skulle få vara ett av de få olösta mysterierna som finns kvar i världen.