Stranger than kindness, keys rain like heaven’s hair

Jag hade helt förträngt hur oerhört tråkigt det är att vara hemma sjuk en längre tid. Inte för att det inte finns saker att göra, jag skulle behöva gå till apoteket, till posten, till biblioteket, har fått beställningar att måla, det finns julpynt att hänga upp, men det finns ingen som helst ork. Jag orkar knappt ligga vaken i sängen och vara uttråkad, att gnälla här verkar vara nästan det enda jag orkar med. Är rastlös och vill att något ska hända, känns som om allt tålamod har runnit bort. Och internet är redan slut, det vill säga inget nytt händer och jag orkar inte börja leta efter mer obskyra saker än det här, som jag hittade av en slump: Manuel Orazis Calendrier Magique.
I slutet av 1895 publicerades en märklig kalender för år 1896 av Austin De Croze den italienska litografen Manuel Orazi, i huvudsak känd som en illustratör av böcker och affischer. Han fick hjälp med utformningen av texterna av Lyon de Croze. Kalendern gladde många som intresserade sig för esoterism, särskilt eftersom den trycktes i det symboliska antalet 777 exemplar. Medan de två konstnärernas historia förblir något dunkla, kan man se på innehållet och illustrationerna att De Croze och Orazi hade en sofistikerad förtrogenhet med de esoteriska traditionerna i förra sekelskiftet. Varje sida av Calendrier Magique (som kallats både sadistisk, makaber och satanistisk) framkallar stämningen från den dekadenta, ockulta Paris som beskrevs av bland annat Gerard Encausse, Oswald Wirth och Karl Huysman.

Det här kommer vara min eviga julklappsönskning. Undrar om det går att få tag i den på något sätt? Art nouveau och esoterism alltså… varför slutade folk intressera sig för dessa två fantastiska ting? Varför börjar inte folk igen?

 

 

This entry was posted in Boktips, Inspiration, Konst. Bookmark the permalink.