There’s a devil crawling along your floor, with a trembling heart he’s coming through your door

För att väga upp för alla böcker du tänkt köpa men inte gjort, så kan du göra en god kulturgärning nu. Vertigo förlag behöver vår hjälp, deras hemsida har tyvärr utsatts för en attack och havererade helt. Det blev kostsamt för dem och ett litet förlag har ansträngd ekonomi redan som det är. Så gå in på deras hemsida och köp några böcker, har du till exempel inte läst en av de bästa böckerna som skrivits: Ögats historia, så är det dags nu. Den boken förändrade helt min syn på vad litteratur är, vad man får skriva och hur man får skriva det. Medan jag läste undrade jag om man verkligen fick skriva såna böcker. Och varför det inte fanns fler som gjorde det. Den surrealistiska känslan, det poetiska språket, det råa våldet och synden och all symbolism.

Och för den som inte är nervklen borde Nekrofilen passa bra, den bok som i dagboksform och med ett underbart vackert skirt språk beskriver det mest obehagliga. Eller varför inte köpa den underbara Berättelsen om O (som får Fifty Shades att ta på sig dumstruten och skämmas i ett hörn som sig bör för undermålig och fånig stereotyp litteratur) och sedan fortsätta med Bilden, som håller sig till samma tema. Eller varför inte ta sig an den underhållande, roliga och vansinniga trilogin om den tredje systern och Gunnar, av Gunnar Blå? Eller Klumpigheten av just nämnda författare. Den är en samling erotiska, lustiga och surrealistiska noveller som avverkar allt från metamorfoser till mardrömmar. Klumpigheten var den första Vertigoboken jag läste. Jag var 17 år och hade ingen aning om att litteratur kunde vara så konstig och snuskig. Speciellt inte svensk litteratur! Jag gick röd om kinderna in med en lång handskriven lista på Avesta bibliotek och bad dem plocka hem alla böcker Vertigo gett ut – och det gjorde de. Innan det visste jag inte mycket om litteratur, jag läste visserligen mycket, men bara “vanliga” böcker. Du vet: en välskriven och bra historia, normala karaktärer som handlar antingen bra eller dåligt utifrån en allmänt accepterad moral, men helt utan vansinne och galenskap och snusk. För mig blev Klumpigheten inkörsporten till något nytt, spännande och oväntat. Efter att ha ägnat veckor åt att sträckläsa bok efter bok som hittade sin väg in till biblioteket var jag någorlunda ikapp och kunde börja leta upp liknande böcker från andra förlag, samt hålla koll på Vertigo och vänta på mer konstigheter. Alla dessa böcker formade också mitt eget skrivande och tänkande, att sexualitet och sex inte är något som borde undvikas i litteratur (pga skam/pinsamhet/alla vet väl ändå/osv), då det liksom alla andra känslor, tankar och egenskaper människor har, är en stor del av livet och en själv.

Här kan du backa dem med en slant, eller köpa ett bokpaket till förmånligt pris. För det är viktigt att vi har kvar de små oberoende förlagen, även om man inte är något stort fan av erotisk litteratur, så är det viktigt att den finns där. Så att alla ovan nämnda böcker ska nå läsarna och dra in dem i världar de aldrig kunnat föreställa sig. Alternativt har kunnat föreställa sig men trott att de varit ensamma om.

            

This entry was posted in Boktips, Favoritfoton, Inspiration, Personligt. Bookmark the permalink.