The whipping mane, the pickled eye

Efter att ha läst den tusende artikeln om vegetarisk kost så lessnade jag ur helt idag. (Okej, lessnade ur för 10 år sen, men behövde skriva av mig nu) I vanlig ordning pratar nån kostrådgivare om att man ska äta sallad och saknar man kött så kan man “strö på lite salta frön och nötter på maten“. Va? Vem äter så? Sitter folk på riktigt och strör salta frön på sin mat mitt i vardagsstöket? Det har aldrig hänt mig.

Jag förvånas gång på gång över varför vegetarisk mat 1.) beskrivs som sallad på olika sätt, typ “Vill du inte äta julskinka, griljera en tomat istället, jättegott!“. Nej. Det är inte alls jättegott. Och det har inget med julskinka att göra. Ingen blir mätt på skiten heller.
Eller 2.) så är vegetarisk mat något konstigt komplicerat som typ “Idag efter jobbet när du är skittrött ska du ställa dig och koka fjorton olika sorters utrotningshotade quinoa från Himalaya och till det ska du stånka din egen kikärtskorv i tre timmar för världen går under om du köper färdig vegokorv.” Jag blev trött och tappade livslusten bara av att skriva den där meningen.

Man kan ju tro att det är Gurkmannen, du vet det där universalsnillet som tror att vegos äter 18 kg gurka per dag för att överleva, som är informationsspridare för vegomat.

Tro fan att folk inte orkar käka vegomat, det verkar ju skitdrygt och äckligt.

Jag slutade äta djur nån gång 1995, då gick jag i högstadiet och fick stekta morötter i hamburgarbrödet när alla andra fick kötthamburgare. Det är ju sorgligt och inte näringsrikt alls, och lite tokroligt att tänka tillbaka på nu. Men det riktigt sorgliga är väl att alla tidningar och tv-programs uppfattning om vegomat verkar ha stannat kvar där, i 1995 års skolkök i Åvestadalsskolan i Avesta kommun. Trots att vegoköttvärlden har expanderat enormt mycket bara de senaste åren.

Varför kan vi inte prata om vegetarisk husmanskost istället?
Så vanligt folk, som är trötta efter jobbet, har andra vardagsbestyr än att rosta och salta frön i stekpannan en tisdagseftermiddag när magen skriker och man bara vill bli mätt på något gott, kan laga vegomat? Jag tänkte ett tag att jag kan ju bara starta en matblogg, ta alla recept från typ ICA eller Köket och byta ut köttet mot vegokött för att visa hur enkelt det är med vegohusman. Men jag orkar inte, då kan jag ju lika gärna lägga den tiden på att rosta frön till min komplicerade supersallad…

Så nu skriver jag ett INSPIRERANDE inlägg här istället.
Och till alla vegos som gråter inombords så fort man nämner sojakött, Quorn, Seitan, Oumph och liknande halvfabrikat, sluta läs nu. Och sluta vara så outhärdligt pretentiösa, ni får oss andra vegos att framstå som lika jobbiga. Det är ingen köttätare som gnäller på andra köttätare när dom köper färdig korv, färdiga köttbullar, schnitzlar osv. Ingen skulle ens komma på tanken. Vill du göra all din mat från grunden, kul för dig, inget fel med det, men alla orkar inte med sånt och vet du vad? Man dör inte av näringsbrist för det. Jag har som sagt varit (lakto-ovo) vego sen 1995 och pga diabetes kollar min läkare mina blodvärden var tredje månad och jag har aldrig haft brist på något. Trots att jag ätit halvfabrikat i 24 år. Ja, där ser man, det kanske inte är livsnödvändigt med den där egenstånkade kikärtskorven ändå.

Jaha, men vad äter du då, sitter du bara och suger på en sojakorv hela dagarna eller? Hur nyttigt är det då?
I wish. Nej, okej. Hemma hos oss äter vi varierat men aldrig avancerat, eftersom jag inte tycker det är särskilt kul att laga mat. Men jag är bra på att laga god mat. Och jag gillar att äta mat.

“Men varför ska du hålla på med låtsaskött om du är vego och hatar kött då?”
Alla har sina anledningar till att vara vego. Vissa gillar inte smaken av kött. Jag gillar smaken av kött, den har jag absolut inget emot. Det är vad kött är gjort av som jag inte tycker om. Skulle kunna skriva en mil om alla olika anledningar jag har till att inte äta kött (etiska skäl, hälsoskäl, miljöskäl osv), men nu ska det här inlägget inte handla om det.

“Men vegokött är ju så dyyyyrt, jag blir r-u-i-n-e-r-a-d om jag inte köper min avskrädesbiff från Köttmenestan på andra sidan jordklotet”
Ja, vegokött kostar pengar, men det gör ju djurkött också. Kostar djurköttet knapp några pengar alls så borde du nog överväga att inte äta det, för det är nog inte så bra då. Vill du inte lägga pengar på vegokött så finns ju alltid de där salta fröna och den egenstånkade kikärtskorven också. Dessutom har de olika butikskedjorna börjat tillverka eget vegokött som är i en helt ok prisklass.

“Men ge exempel på vad du äter som är så himla husmanskost då.”
Okej! Egentligen är det bara att ta vilken maträtt som helst och byta ut köttet mot vegokött, och så är det klart.

Låt mig ge några (lite fördummande) exempel på husman/vardagsmat:
Tjockpannkaka med bacon (byt ut djurbacon mot vegobacon)
Korvstroganoff (byt ut djurkorven mot vegokorv)
Gulasch
(byt ut djurbitarna mot vegobitar)
Ärtsoppa med fläsk (byt ut grisbitarna mot vegobacon)
Potatisgratäng med köttfärs (byt ut djurfärsen mot vegofärs)
Spaghetti med köttfärssås (byt ut djurfärsen mot vegofärs)
Lasagne (byt ut djurfärsen mot vegofärs)
Köttbullar med potatis och brunsås (byt ut djurköttbullarna mot vegoköttbullar)
Pannkaka med sylt (…)
Tacos (byt ut djurfärsen mot vegofärs)
Hamburgare (byt ut djurhamburgaren mot vegohamburgare)
Kroppkakor (byt ut grisbitarna mot vegobacon eller vegokött)
Stekt falukorv och stuvade makaroner (byt ut djurfalukorven mot vegofalukorv)
Schnitzel med stekt potatis och surkål (byt ut djurschnitzeln mot vegoschnitzel eller panera en vegofilé)
Pyttipanna (byt ut alla djurbitar mot rester av vegokött du har hemma)
Korv och potatismos med stekt lök (byt ut djurkorven mot vegokorv)

… och så vidare. Du fattar. Det är väl inte så svårt? Och inte är det konstigt eller komplicerat heller.

Är det jul? Har du ett julbord? Ingen panik. Köp hem din vanliga rödbetssallad, sötstarka senap, rödkål, lite vegokorvar, rulla några vegoköttbullar av formbar vegofärs, köp hem lite vegoskinka, ha i lite tång (köp det där svarta grejset man har runt sushi och smula ner) i en potatisgratäng så får du en fiskig och salt Jansonssmak. Upprepa vid Påsk.

Tips för godare vegomat!

* Köp hem Liquid Smoke för att få till en god köttig smak i grytor och liknande! Även god att ha i omeletter för en matigare smak. Älskar Liquid Smoke, finns i alla livsmedelsbutiker.

* Santa Marias “Paprika smoked” och “BBQ & Grill – Mesquite“. Så goda kryddor! Speciellt på rotfrukter/potatis du har i ugnen. Mums.

* Buljong! Underskatta aldrig vikten av buljong, utan den blir all mat så platt och tråkig.

* Var inte rädd för att krydda vegokött. På’t bara. Det funkar precis som djurkött – kryddar man det inte kommer det inte heller smaka något. Ta vad du har hemma! Jag har stekt vegobitar i sötsur chilisås i brist på annat, det blev jättegott! Ha på soja eller hacka ner lök och ha i grädde – det räddar det mesta. Har du nån bbq-glaze över från sommarens grillning? Blanda med vatten och stek vegokött i det! Marinera vegofiléer på samma sätt du skulle gjort med djurkött. Gör inte vegokött till något omöjligt och konstigt, prova dig fram med dina favoritkryddor.

Lycka till!


This entry was posted in Personligt. Bookmark the permalink.