Keys rain like heaven’s hair

Egentligen skulle jag kunna skriva ett milslångt inlägg om Prag och alla fantastiska ställen vi besökte, MEN… det tar ju bort det magiska för er som vill åka dit själva och se. Om man har sett allt som finns på ett museum blir det ju inte lika roligt. Det var flera museum som dessutom hade överraskningar som jag verkligen inte hade velat få avslöjade för mig i förväg. (Förutom bibliotekets överraskning som jag gärna hade velat veta om innan: biblioteket är avspärrat för besökare och man får bara stå vid ett rep i dörren och titta in…)

Det enda museum jag blev besviken på var Museum of Prague Ghosts and Legends, det kändes som något vi skulle kunna ha gjort (bättre dessutom) som Halloweendekor hemma hos Ambra och Christoffer. Kanske är det roligare om man är ett barn, vad vet jag. Men vi fick oss i alla fall några goda skratt (bland annat åt den “hemsökta” apan gjord av en kokosnöt). Och jag fick se en Golem!

Men precis som alla andra måste jag instämma i hyllningskören till den här vackra staden. Den är helt underbar! Fullt av gamla vackra art noveau-hus i pudrigt milda pastellfärger överallt, men det är ju som bekant omöjligt att fånga på bild. Man tycker att man fotar ett fint hus – när man tittar på bilden ser det ut som om man fotat vilken gata som helst. Du får helt enkelt googla det eller åka dit själv och se. Det var mysigt att åka spårvagn (men gah, deras lokaltrafik är så rörig och svår att förstå sig på, tur att den är billig), massor av små ölhak för alla smaker, fortfarande rätt billigt att äta och dricka ute på restaurang. Jag kände mig heller aldrig otrygg, trots att vi ibland gick i tomma gränder som var mörka. Det var aldrig bråk eller stök.

Det negativa jag kan komma på är
1. Bakverk och desserter är inte tjeckernas starka sida. Ät för allt i världen inte deras traditionella Honeycake – den smakar jord och damm! Deras Chimneycakes var som torra kanelbullar – fast utan kanel. Och med damm.
2. Tjeckernas syn på service kan ju diskuteras… vissa anställda på barer och restauranger var direkt otrevliga, till exempel servitrisen som hörde fel på vår beställning och som sen blev så arg att hon vägrade prata med oss, heh. (men det fanns såklart några som var vänliga).

Kan verkligen rekommendera att åka till Prag den här tiden på året. Det är inte översvämmat av turister, våren har just kommit och det är ett behagligt väder. Påsken var på intågande när vi var där och det var påskmarknader på flera av torgen. Påskpyntade träd och ägg överallt, vilket var väldigt fint.

Vi drack magiska bubblande drinkar.
Och slutligen: vi såg en Golem!

This entry was posted in Inspiration, Mina foton, Resor. Bookmark the permalink.