Böcker och noveller

 

Den plötsliga dörren Berättelser om perversa ostar, skrikande ålar, flickors skära objekt, kroppspotatisar, deprimerade huvudfotingar, kättjefulla kvalster, våldsamt feta hinnor, grannen Kaos och andra osedligheter, (novellsamling) – 2012, Vertigo förlag

En samling märkliga och surrealistiska noveller. Jag den plötsliga dörrenbrukar beskriva Den plötsliga dörren som “en snuskig Kafka“. Novellerna är ihopvävda av mina drömmar, av mina mardrömmar, av min vardag, av mina samhällsobservationer, av mina dagboksanteckningar, av min åtrå och min kärlek. Jag är svag för metamorfoser och jag tycker om när abstrakta saker som känslor eller tankar får fast form och blir objekt. Jag tycker om det plötsliga i vardagen, när det vanliga blir absurt, och det är vad jag skrivit om. Detta fascinerar mig väldigt mycket och jag vill få min läsare att känna att verkligheten och vardagen inte är något konstant – det kan förändras plötsligt.

Mycket av det sjuka och falskt tillrättalagda i vår tid blir tydligare och även begripligare när det reflekteras i en grotesk och humoristisk spegel. Det utnyttjar Sofia Albertsson effektiv i flera av novellerna i denna ovanligt övertygande skönlitterära debut.”  – Crister Enander, GD

“Framförallt är en sexuell, kafkansk anarki som råder boken igenom. Spretigt, men bra. Riktigt bra. Dock lämnar varje novell läsaren oviss om vad man just upplevde, man försöker finna metaforer och underliggande motiv som är väl dolda under Albertssons intensivt brinnande prosa. Hennes förkärlek för det fantasifulla språket med dess egensinnande ordkombinationer och liknelser tar udden från samlingens rätta mening. Mitt i detta poetiska kaos har hon framanat en känsla mer än något annat, det är få läsupplevelser förunnat”. – Cecilia Rådén, Kulturbloggen

Köp den från Adlibris, Vertigo, Bokus eller Bokia.

Den plötsliga dörren erhöll Kulturrådets litteraturstöd 2013.

 

 

De överflödigatre skräcknoveller, (novellsamling) – 2014, Eskapix förlag

Tre noveller om händelser och människor som rör sig i utkanten av samhället, om det groteska och fula och äckliga och våldsamma, om de som inte spelar någon roll. Vidriga pseudovetenskapliga experiment som pågått i åratal under Avesta sjukhus, en kriminell ensam man med en inneboende slags parasit, en gammal spökhistoria som kommer till liv i Stockholms tunnelbanesystem.

De överflödiga“Albertssons noveller är snuskiga, groteska och vrickade, helt i min smak. Hon vågar ta ut svängarna och lyckas faktiskt med konststycket att äckla en gammal härdad skräckfantast. Vissa delar är minst sagt motbjudande, och som jag älskar detta faktum!” – Farbror Atlas

 

 

 

 

Sexpuckona anfaller! Avsnoppande svar på dumma sexinviter 2007, Vertigo förlag

sexpuckonaDet här är en samling konversationer som blev till på olika internetcommunitys, långt innan Facebook. När anonymitet gjorde att vissa skrev en massa snusk och sextrakasserade allt som kunde tänkas vara av kvinnligt kön. Det irriterade mig att jag inte hade samma möjlighet att röra mig fritt på internet som män, och jag började driva med de som kontaktade mig och betedde sig som idioter.

“Visst går det att skratta igenkännande åt dess innehåll, eller gotta sig åt hur förbannade sexpuckona blir när de möts av oväntat mothugg (…)  För något som Albertsson tycks vilja säga är att ingen ska behöva utstå den här typen av sexuella trakasserier, oavsett om det sker på nätet eller inte.” – Anna Nyberg, Nittonde Stolen

Köp den från Adlibris, Vertigo eller Bokus.

 

 

Noveller i antologier:

“Avväpnandet”, 13 svarta sagor om ond bråd död – 2017, Swedish Zombie

Kannibalchock! Blodshämnd! Lustmord! Videovåld! Den här novellantologin bjuder på en rejäl dos skön retroskräck inspirerad av skräckfilmer från tiden då videokassetter och movieboxar räknades som högteknologi. Här möter du 13 kvinnor som på olika sätt tar sig an, drabbas av eller själva utövar mänsklig ondska.

 

“Stormens klösande hunger”, Beelzebub Be Bop – 2012, Eskapix

“Han inom skuggorna”Brinn era djävlar! Brinn! – 2013, Eskapix 


 

 


Comments are closed.