Blöd för berget

Byggarbetaren Mats liv förändras efter att företaget han arbetar för får i uppgift att fylla igen Falu koppargruva. En enorm serverhall för ett globalt it-företag ska byggas ovanpå den gamla mytomspunna gruvan. Men det går inte enligt planerna och Mats börjar misstänka att något finns där, långt nere i gruvan. Något uråldrigt, gömt. Eller inlåst?

Ina, Mats kollega och vän, flyttar till Falun i samband med arbetet med serverhallen. Lägenheten hon hyr visar sig tillhöra någon som funnit ett samband mellan mystiska försvinnanden, en familjetragedi och gruvan. Tillsammans börjar Mats och Ina att nysta upp ledtrådarna till vad som finns i berget och de som vill hålla det hemligt.

Blöd för berget är en berättelse där gränsen mellan mardröm och verklighet suddas ut av det som väckts långt nere i berget.

Albertsson har en mästerlig förmåga att balansera det otäcka och det vackra, det poetiska och det trubbigt realistiska (“Sten betedde sig som kött. Det slöt sig, krampade, klämde ihop varje hål och spricka”) – dessutom bryr hon sig om sina karaktärer. Magkänslan säger att historien kunde vinna ännu mer på att vara en tredjedel längre, men den är redan nu utsökt och svindlande.”
Thomas Jonsson, BTJ häfte nr 21, 2023

Sofia Albertsson mejslar ut sina karaktärer skickligt och jag gillar att någon utnyttjar gruvan som spelplats för en skräckhistoria och som hem för uråldriga fasor. HP Lovecrafts ande svävar över slaggvarparna. Samtidigt ryms kritik mot den moderna övervakningskapitalismen som landar fint i samtiden.”
– Anders K Gustafsson, Falu-kuriren

En klaustrofobisk och förvånansvärt hypokondrisk läsupplevelse, hjärtat slår och man kan inte sluta vända blad för man bara måste få reda på mer, till varje pris. Detta är även en bok som jag absolut skulle vilja ha en filmatisering av. Nej! Jag KRÄVER en filmatisering. Vilken uråldrig vrede gör man bäst i att hålla sitt löfte till? Vems blodtörstiga hämnd gör man bäst i att inte väcka ur sin slummer?”
Vittransbokhylla

Sofias berättelse som må kretsa kring ett berg och det som göms däri har såklart fler spår att nysta i. Det är relationer ur ett modernt samhälles syn och en reflektion kring multinationella företag som tar sig friheter och skapar sina egna regler och normer. Det är, som jag läser den, en berättelse om samhällsstruktur och människors möjligheter och begränsningar ur dels ett normativt förhållningssätt, dels ur kulturella skillnader. (…) En spännande och medryckande berättelse.”
Comics.paxer

Köp den här på; Bokus, Adlibris, Science fiction bokhandeln eller på Swedish Zombies hemsida.