Has gone inside, he lives in the doorway of an old hotel

Jag drömde om den här ön i veckan så jag kom att tänka på den nu.

Det är alltså Hashima Island som jag pratar om, också kallad Battleship Island (för att den har formen av ett battleship) eller Ghost Island, av förklarliga skäl. Det är en ö utanför Japan, som mellan 1887 och 1974 var bebodd av familjer till kolgruvearbetare. Under andra världskriget användes (såklart) praktiskt nog kinesiska och koreanska krigsfångar som arbetskraft i gruvan. Ön var alltså en stor kolutvinningsplats.

Den var även den tätast befolkade platsen i världen och toppmodern med sina stora huskomplex, skolor, barer, restauranger, biografer, badhus och affärer. Hela ön var ett slags mycel av ett labyrintsystem av trappor och korridorer. Tre femtedelar av öns yta upptogs av bostäder och de återstående två femtedelarna av gruvindustrin. Jag tänker mig den som en stor, flytande myrstack av betong och kol. Och eftersom vi alla vet att jag är väldigt svag för övergivna och förfallande ting och städer så skulle jag otroligt gärna vilja åka dit! Hashima ligger nog i topp tre över ställen jag vill besöka i världen. Har jag tur så får jag chansen någon gång.

Här kan du se fler underbara foton en fransk fotograf tagit, och här kan du titta på sidan översatt med Google Translate, så det blir Yoda-engelska, men ändå mer begripligt än det fåniga språket det är skrivet på i original. Här finns också en hel del bilder, och det låter så vackert med “Japan’s rotting Metropolis“, det gör mig ännu mer sugen på att åka dit. Här finns också en del bilder, några från helt fantastiska vinklar.

Snoka runt lite och njut av de vackra bilderna!

7 thoughts on “Has gone inside, he lives in the doorway of an old hotel

  1. Ja, det borde vi! När jag blir en snuskig rik konstnär/författare så bjuder jag oss på en resa dit!

  2. Åååh, det är, såklart, en av mina toppställen att besöka också – vi borde åka dit tillsammans nån dag och utforska järnet! :D Synd att det är så jävla dyrt att resa till Japan, bara. Eller att resa över huvud taget, för den delen. :(

Comments are closed.