Set me adrift, and I’m lost over there

Efter att ha sett det här, världens 33 vackraste övergivna ställen (även om jag inte alls håller med på många, hur kan de dessutom ha glömt den underbara övergivna podhusbyn Sanzhi Pod City i Taiwan?), så såg jag några av mina favoritbyggnader och fick äntligen veta vad de heter: Maunsell Sea Forts! Här finns massor av fina bilder på dem.

maunsell små

maunsell 1Såhär ser de ut, är de inte vackra och konstiga och …som om de bara landat från rymden och slagit rot. Märkliga rymdmetallväxterspindeldjur.

 

Hur som helst så är de små forten en kvarleva sen andra världskriget, de står i Themsens mynning och användes som försvar mot luft och vattenattacker. Maunsellforten heter de för att Guy Maunsell var han som ritat dem, vore intressant att se mer han gjort, men jag hittar inget, tips mottages gärna!

De kom till som ett resultat av tyskt flygplanangrepp. Engelsmännen blev rädda för att det tyska flygvapnet skulle använda Themsen som ett sätt att navigera till centrala London och de beslöt att bygga ett antal bestyckade fort på långa ben i Themsen och Mersey. Här är en karta över var de finns/fanns.

Ursprungligen planerades 38 fort i Mersey och 49 stycken i Themsen men nedskärningar och minskad flygaktivitet från tyskarna resulterade i endast 21 fort byggs på varje plats. De var byggdes 1943 och var bemannade med 165 män. Var och en av forten hade sex kanoner, se fotot nedan. Under kriget så sköt forten ner 22 flygplan och ca 30 flygande bomber.

The Nore Forts

maunsell-fortsmaunsell fjärran

maunsell gammal

maunsell gammal skepp

Av de 21 långbenta fort som byggdes i Themsen, bara 13 finns kvar. De sju forten i Noregruppen (de var byggda i små grupper) demonterades i 1959. Rödasandsgruppen som består av sju fort (det vanligaste) övergavs 1956 men piratradiostationer flyttade in och sände hipp och ball musik under perioden 1964-1967. Tydligen var forten optimala att sända radiosignaler från tack vare deras läge och höjd. Flera TV-program har filmades i forten, bland annat Dangerman, Dr Who och ett avsnitt av Lovejoy.

maunsell sämg

maunsell inne

Såhär ser det ut inne i forten, kvarlevor efter radiostationernas tid.

Många av forten har förstörts av inkompetenta besättningar som tyvärr har haft stora båtar att navigera. De har kört in i forten och raserat flera stycken. Shivering Sandgruppen består idag av sex fort då ett fort rammades en dimmig natt 1963, fyra civila omkom då det, som många andra fort, fungerade som radiostation.

Men allt sen radiostationerna flyttade ut på 70-talet så har forten stått övergivna.

maunsell 2maunsell 3maunsell bro

  maunsell 6

maunsell forts

maunsell 5maunsell näramaunsell utemaunsell4maunsell-sea-fort-8Alltså jag kan sitta och titta på bilder av dom hur länge som helst, jag tycker dom är så otroligt fascinerande. Åh vad jag skulle vilja åka till dem, åka runt dem, gå in i dem… fota dem ur alla möjliga vinklar och vrår. Och sova över i dem, vilken dröm!

…plus att jag gillar att de påminner om Imperial Walkers från Star Wars!

imperial walkers star wars

This entry was posted in Övergivet. Bookmark the permalink.

6 Responses to Set me adrift, and I’m lost over there

 1. Sofia says:

  Vet inte!! Jag vill också bo där! Och åka dit.

 2. Sofia says:

  Ja, eller hur! Jag vill åka dit, nuuu!

 3. Maggie says:

  Men åh så fantastiskt! Hade ingen aning om detta, känns lite underligt med tanke på hur nära de ändå ligger Sverige. Och de andra övergivna ställena verkar spännande också, eller, de som fortfarande står upp… Väldigt vackra foton indeed! Blev så himla sugen på att resa iväg och upptäcka glömda och övergivna städer och byggnader nu…. Minns inte ifall du skrivit någon egen liknande lista? Skulle vara himla fint om du hade ork och lust till det annars!

 4. Magnus says:

  Gah! Varför bygger man inte allting på det där sättet?

  Jag. Vill. Bo. Där.

 5. Sofia says:

  Ja! :D
  Vi kan bo i en varsin, skrika till varandra i megafoner när vi vill prata, åka båt över till varandra när vi vill umgås. Bygga små linbanor för grejer mellan våra fort! Allt bra!

 6. Andrea says:

  Perfekt för lite ensamsemester! <3 LETS GO!