It ain’t no sin, take off your skin

Nu i och med sjukdom och sängliggandes har jag såklart lite dokumentärtips till dig. Hurra!

1. Voynichmanuskriptet
Jag hittade äntligen en till dokumentär om Voynichmanuskriptet som är en av de mest fascinerande böcker som finns! Den skrevs i början på 1400-talet, på ett hemligt språk/chiffer som ingen lyckats dechiffrera och innehåller illustrationer som måste är mystiska och fula. Oslagbar kombo. Alla sidor är dessutom gjorda av veläng (kalvskinn). Äckligt, mystiskt och fult – ännu bättre!

Den har ifrågasatts…ja, troligtvis sen den skrevs, många märkliga gubbar har ägt den och sålt den vidare. Vissa tror att den är en bluff som någon gjort för att imponera på andra, vissa tror att den är en vetenskaplig bok som innehåller hemligheter som gått förlorade. Vissa tror att det är Da Vincis första bok och att han målat alla illustrationer som barn. Kan vara en galen lajvare från 1400-talet som tillverkade den till något lajv också, vem vet. Jag väljer att tro på den mest mystiska förklaringen folk kan komma på! Jag är dessutom imponerad av att alla illustrationer fortfarande har så vackra och klara färger, VAD för färg använder man (som inte är oljefärg) som behåller alla pigment efter 600 år!? Nåväl, boken innehåller saker som verkar vara information om kosmos, olika riter, läkemedelsrecept, astrologi och information om örter och speciella växter. Eller bara konstiga grejer, som den här:

“Här har vi sju kvinnor som badar i en bassäng, vätskan kommer från ett halvbra rörsystem av rivjärn som verkar innehålla jos från ett enormt björnbär med ett paraply på”

man gillart. Här kan du titta på dokumentären. (Det är så bra och hetsig hjältemusik hela tiden så man blir helt uppspelt och ba “Nääää, vad gör du nu bok!? Vad håller du på med, lugna ner dig nu! Va? Nääää….det också? Men bok, vafan?! Hur orkar du g…va, mer!? Vad kommer hända nu!?“)

 

2. Catfish
Sen hittade jag en gammal favoritdokumentär: “Catfish”! Alla som inte såg den när den gick på SVT borde titta! Sympatisk kille som får kontakt med en liten tjej som målar konst, han börjar prata med hennes mamma för att styra upp en konstutställning, och rätt som det är har han kontakt med hela familjen. Speciellt den lilla konstnärens storasyster, som han blir kär i. Och som han vill åka och träffa, vilket leder till… konstigheter. Alltså, den är så märklig att man kan misstänka att den är en mockumentary, men jag gillar ju såna, dikten och verkligheten ihop överträffar alltid verkligheten! Så det är helt ok med mig om det har regisserats lite.

catfishHär kan du se på den.

 

3. Jeffrey Dahmer
Sen vet jag inte hur mycket du gillar massmördare, jag gillar de som var absurt märkliga. Jeffrey Dahmer som alla som påstår att homosexuella män är fjompiga och larviga borde ha utsatts för ett tag. Han mördade minst 17 män och pojkar på helt ohyggliga sätt och levde ut både kannibalism och nekrofili och andra märkliga egenheter, som att planera att bygga märkliga inredningsdetaljer av skeletten, att vara en Dr. Mengele-aspirant och försöka med syraexperiment bygga sina egna zombies samt hade väldigt uppfinningsrika sätt för förvaring av kroppar.

jeffrey-dahmer

Här finns en bra dokumentär om Dahmer.

 

4. Ed Gein
Min andra favorit är Ed Gein såklart. Obehaglig man som lever i ett ensligt hus ihop med mor och bror, och sen bara ihop med mor och utvecklar en inte så välfungerande relation till kvinnor och vad andra skulle kalla vanligt vett och moral. Även han hade intresse för nekrofili (men han grävde upp kroppar från kyrkogården till en början), troligtvis incest också, en vilja att vilja klä ut sig till/bli sin mor, jobbigt förhållande till gud, och han kom på de mest absurda byggen jag hört talas om! Jag förstår inte ens hur man kan komma på ting som: avhuggna huvuden på sängstolparna i sovrummet, skinn som han gjort till lampskärmar, kranier som gjorts till soppskålar, en ansiktsmask tillverkad av riktigt ansiktsskinn, ett halsband av människoläppar, en kappa gjord av en vagina och bröst som han sytt ihop och ett skärp gjort av bröstvårtor. Samt en hel garderob tillverkad av människoskinn, ben, en uppskuren torso. Alltså…en fittkappa och bröstvårtsskärp och ett läpphalsband. Really? Man ska verkligen inte, inte, hålla på med sånt.

Ed_Gein

Här har du en dokumentär om Gein.

 

This entry was posted in Dokumentärtips. Bookmark the permalink.

2 Responses to It ain’t no sin, take off your skin

  1. Sofia says:

    Men åh, så kan du ju inte hålla på! Se den medan du äter middag eller något, den är så himla konstig och intressant!
    Ja, ska försöka leta rätt på fler och tipsa om. Säg till om du hittar någon bra.

  2. Andrea says:

    Jag har börjat kolla på den otroligt mäktiga dokumentären om Voynichmanuskriptet, dock lyckats somna varje gång. extremt irriterande! Men tack för tipset! Mer dokumentärstips, det är mkt bra. Särskilt inför tråkiga hösten!