The scattered signs, the whispered clues, indelible as tattoo scars and tear tracks

Jag ligger hemma och nerbäddad i sängen med en höstförkylning som verkar drabbat halva min bekantskapskrets och halva personalen på jobbet. Det gör en ju uttråkad och dagarna långa, men jag har dels legat hemma och målat en massa höstakvareller, alltså jag har målat tre-fyra om dagen! Kommer ha en liten höstmarknad här på bloggen där en massor av höstakvareller kommer vara till salu, håll utkik. Har dessutom hittat några bra dokumentärer att fördriva tiden med! Måla + titta på dokumentär är ett av dom absolut bästa sakerna man kan fördriva tiden med, man gör något fint OCH lärt sig nya saker. Win-win!

 

pestJag skrev en liten uppsats om digerdöden när jag gick i högstadiet, sen dess har den varit ett ständigt intresse. Men ja, den är äcklig, det var medeltid, allt var vidrigt och folk dog som flugor – vad mer kan man begära? Här är en jättebra och detaljrik dokumentär som baseras på en pastors anteckningar om hur pesten drog igenom England, både landsbygd och småstad. Här kan du se den.

 

the-mitchell-hedges-crystal-skullHär är en dokumentär om kristallskallarna som dök upp i början av förra sekelskiftet, som senare också låg till grund för att bygga den senaste Indiana Jones-filmen. Legenden säger att de kommer från Maya eller Inkafolket, att de innehåller kunskap och magi och att de är tillverkade på så avancerat sätt att det vore svårt att återskapa dem idag även med våra verktyg. Intressant historia om upptäcktsresande gravplundrare och kulturer. Den finns att se här.

 

MV5BODA2MzYzMTUzM15BMl5BanBnXkFtZTcwODk4ODgwOA@@._V1_SX640_SY720_Den här dokumentären handlar om hur en ung pojke som försvann men återvände till sin familj i Texas efter tre år. Han är på många sätt som de minns honom, även om han har börjat prata med fransk brytning och hans utseende har förändrats. Men desto märkligare saker kommer upp till ytan när en utredare börjar ställa frågor. Här kan du se den.
egypt
Jag har alltid älskat Egypten och dess gamla religion, vem gör inte det? De byggde märkliga gravar, har en “De dödas stad”, vacker konst, spännande och mystisk mytologi, mumier, inavel och våldsamma maktspel, galna faraoner, dödsrikesdyrkan, hemligheter, fällor osv osv. Här är andra delen av en serie jag började titta på i måndags. Då fanns även avsnitt 1, men det verkar SVT ha tagit bort dumt nog. Den kanske du kan leta rätt på själv på nätet, för den är verkligen värd att se. En bra programledare som är konstkritiker och väldigt påläst. Det blir mer fokus på det estetiska mer än det historiska praktiska, som såklart också är spännande, men jag gillar konstvinkeln. Du kan se del 2 här (de är fristående så även om du inte hittar 1:a delen så se på del 2. Del 3 sänds i helgen).

 

rowlandOch till sist så hittade jag en väldigt bra och djupgående dokumentär om Rowland S Howard, som om du är lite kär i honom precis som jag, kan titta på. Under senaste veckorna har jag återupptäckt honom och hittar nya favoritlåtar hela tiden. Den här till exempel.

s howardSå, man kan man ju även titta på den för att han var en fantastisk gitarrist och låtskrivare, och hängde med bra folk och verkade allmänt romantisk och butter och sur, såklart. Den finns här.

 

Bonus: favorit-gif:er för tillfället

 


This entry was posted in Dokumentärtips. Bookmark the permalink.

Comments are closed.