He got into the magic bullets, and that leads straight to Devil’s work

Dags för några dokumentärtips!

Tim’s Vermeer

tims vermeerVäldigt intressant och fantastisk dokumentär om hur Tim Jenison tror sig ha kommit på hur Vermeer gjorde för att få sina tavlor så pass realistiska och hur han fångade ljuset så korrekt. Han bygger en slags kamera obscura och börjar på sin egen Vermeer och det är verkligen häpnadsväckande vad dom kunde bygga och uppfinna redan på 1600-talet. Tokiga konstnärer!
Kan ses här!

 

A Day in The Life of a Dictator

A_Day_In_The_Life_Of_A_DictatorVäldigt välgjord dokumentär om tre diktatorer: Stalin, Gaddafi och Idi Amin. Med arkivmaterial, blandat med skådespelare och ihopmixat till någon form av halvverklighetsfilmatisering med hjälp av en DATA. Intressant att se exakt hur skogstokiga och osympatiska dom var, samt få en massa info om hur dom levde och verkade. Tycker dock att det var helt rimligt av Idi Amin att bäras runt på en tron av fyra vita snubbar. Makes sene.
Kan ses här!

 

An Honest Liar

an honestThe Amazing Randi har levt jättelänge och gjort magi jättelänge, en inblick i hans liv och hur han jobbat. Alltid roligt att se utbrytarkungar/magiker som är kränkta av att vissa försöker sko sig på deras yrke (*host* Uri Geller…) och lura folk som inte gillar rimlighet och vetenskap. En del psykologiska experiment, många bra upp-till-bevis-test. Bra gubbe! Plus oväntad twist i dokumentären, men det gör den bara så mycket bättre.
Kan ses här!

 

Alltid ljust

rm_hbacker_1Den elektriska lampans intåg kom att förändra upplevelsen av både rummet och tiden. Plötsligt blev det möjligt att göra natt till dag och vardagslivet i såväl slott som koja blev aldrig mer som förr. Detta skildras av konstnärer som Carl Larsson, Anders Zorn, Harriet Backer och Ivar Arosenius – alla med ett särskilt sinne för lampor och ljus. Mycket vackra gamla arkivfilmer och bilder om när Sverige var otänt och hur det sedan tändes allt mer, värt om man gillar sånt eller konst!
Kan ses här!

 

Ett satans år

dok-satans-ar-02-0-jpgOch på tal om gamla arkivfilmer och bilder och ett mörkt Sverige som hade hungersnöd: det sista svältåret i Sverige, nödåret 1867 i Ångermanland. En berättelse om människor som for illa, men också om ansträngningar från omvärlden för att hjälpa u-landet Sverige ur krisen. Det är inte så längesen som de i södra delarna av landet, och andra länder, startade en insamling till mat och förnödenheter till dom i norr eftersom de svalt och frös ihjäl och allmän misär rådde i stugorna.
Kan ses här!

This entry was posted in Dokumentärtips. Bookmark the permalink.

Comments are closed.