Behind a smoke colored curtain, the girl disappeared

I och med sista avsnittet av Game of Thrones och folks enorma missnöje över det, började jag fundera på slut. Det var många som menade att sista avsnittet förstörde hela serien. Det förstår jag inte alls hur det kan gå till.

Jag är själv ett stort fan av Twin Peaks, Arkiv X och Lost – tre fantastiska serier som blivit ökända för sina dåliga slut. Jag har inga som helst problem med deras slut. Dels för att jag inte tycker att det är särskilt avgörande. Jag gillar öppna slut där man får tänka/fantisera själv. Dels för att vitsen för mig med att se en serie är att bli underhållen och få en historia berättad för mig. Om jag har fått 6437 Lost-avsnitt som varit spännande så kan ju inte den tiden jag fått spänning försvinna av 1 dåligt avsnitt.

Slut som enligt reglerna är bra slut är svåra att skriva. Allt ska knytas ihop. Det ska helst vara med en twist. Inget djur eller barn får dö. Ha gärna ett lyckligt slut. Men inte för lyckligt. Något om framtiden ska gärna avslöjas. Alla olika smaker måste tillfredsställas.

Det sista är såklart omöjligt att lyckas med. Framförallt är folk ALDRIG nöjda. Vissa vill inte acceptera att en karaktär dör eller beter sig på ett visst sätt. Andra vill ha förklaring till varenda liten grej. Det som fick JK Rowling att skriva en hemsk epilog som förklarade helt onödiga saker (vem som gifte sig med vem och vem som döpte sitt barn till vad…) som hon sen ångrade. Såg en person i ett kommentarsfält om Game of Thrones, som var sur över att inte få veta exakt var draken flög i slutet. Ah, varför? Vad spelar det för roll!? Föreställ dig nåt ställe som gör dig nöjd och tänk att draken flög dit – klart! Sjäv bortser jag från epilogen i Harry Potter och är nöjd så.

Anton Tjechov sa “The secret of boring people lies in telling them everything.” Och jag håller helt med.

Ett slut eller en berättelse blir inte bättre av ett slut där allting avslöjas. Kolla på Sagan om ringen – hur många slut har den? Tre? Fyra? Och då tog filmerna inte ens med det extra slutet i sista boken. Jag satt och frågade mig vad som hände när det slutet kom… efter de andra sluten. Det var helt onödigt. Men förstörde det hela berättelsen eller rånade mig på hur underhållen jag blivit av den? Nej.

Slut är inte mer än en liten del av en berättelse, lägg inte så stor vikt vid dem, fokusera på berättelsen istället och bli en nöjdare person.

This entry was posted in Boktips, Filmtips, Inspiration, Personligt, Skrivande. Bookmark the permalink.