And horses and the fence posts, in the midnight look like bones

Jag skrev ju förut att jag lånat en samling av Eva Neanders texter “Dimman, Staden, Nattljus” och den var bättre än jag trodde. Jag förstod att hon skulle vara bra, men visste inte hur bra. Blev tvungen att köpa de tre var för sig, gamla pappersomslag och ojämna sidkanter, är de inte tjusiga? När jag öppnade Staden fann jag att någon klippt ut Neanders dödsattest och notisen om hennes död från dagstidningen 1950 och lagt i boken. Fint.

Nu vill jag ha mer, som tur är så släpptes en sista (tyvärr ofärdig) postum roman “Lilla bror och lilla syster”. Det är alltid så ledsamt när fantastiska författare dör unga, så mycket bra litteratur hon kunde ha gjort om hon bara fortsatt. Samma sak med Dan Andersson, jag tänker på det då och då, hur glad jag skulle blivit om han fått fortsätta sin litterära karriär. (Med skillnaden då att Neander avslutade sitt eget liv och Andersson dog av olyckshändelse.) Neander var fyrtiotalist (svensk litteraturs guldålder: fyrtiotalet och förra sekelskiftet) som skrev om mörka känslor med ett vackert väldigt eget språk. Utanförskap, ångest och till viss mån också galenskap är teman. Läsaren får följa kvinnor i olika åldrar vilka alla är fast i det allt för trånga begreppet som “kvinna” är. Jag kan förstå att hon blivit jämförd med både Stig Dagerman och Karin Boye, även om jag aldrig förstått mig på någon av dessa två författares storheter, tycker att Neander är oerhört mycket bättre. Framför allt språket, men även på sättet hon beger sig in i berättelserna, hon känns orädd. Konstigt nog verkar Neander vara helt bortglömd av litteratursverige, trots att hon räknades till en av de mest lovande fyrtiotalisterna. Men glömskan borde ändras, läs hennes böcker.

Jag har uppdaterat “till salu”-galleriet här på hemsidan också, så om du behöver konst att ge bort i julklapp eller att ha för dig själv – varsågod! Där finns all den dimma och alla de granar du kan tänkas behöva.

Och med det återgår jag till mitt äckliga sjukdomstillstånd och hostar vidare från sängen, men nu är det i alla fall december – den bästa månaden. Ska lyssna på det här juliga, och baka lussekatter med mandelmassa och vit choklad och pynta hela hemmet och bygga pepparkakshus och slå in paket och leka med kattunge på julafton och ha snö, osv. osv.

 

     

 

This entry was posted in Boktips, Favoritfoton, Konst, Musiktips och playlist. Bookmark the permalink.