Leaving me marooned, beneath a bloodshot moon

Längesen jag kom med dokumentärtips! Så längesen att några av de dokumentärer jag tänkte tipsa om visst har plockats bort från Svt Play… bah. Men jag gör i alla fall ett försök, vissa ligger bara kvar några dagar till så du får vara kvick!

Här är skörden för senaste tiden:

international-scientologyFångad av scientologin
– alla vet det: dom är supertokar som tror på att jorden är en gammal fängelseplanet för utngjordingar som blivit djupfrysta och sedan dumpade i vulkaner som sedan bombats sönder så utomjordingarnas själar kommit bort sig och nu flyger in i våra kroppar när vi föds och man måste gå med i scientologikyrkan för att bli av med dem. Jepp. Uppslagsverksexemplet av “När verkligheten överträffar dikten“. Avhoppare berättar om exakt hur tokigt det är, mycket bra material, bra bakgrundshistorier om Hubbard, grundaren. Rätt äckligt att Travolta och Cruise är med i en homohatande rymdkyrka som har alldeles för mycket pengar och hjärntvättar sina medlemmar med hemmasnickrad kvasipsykologi från en Sci-Fi-författare.

 

20061130_antikytheraAncient Computer: The Antikythera Mechanism
Motsatsen till tokarna ovan: antikens genier som var så sjukt pålästa och framstående att dom byggde en mekanisk grej, kan inte avslöja för mycket här, men den är min absoluta favoritgrej nu. Jag vill ha en! Alla behöver en. Har inte riktigt kommit över exakt hur smarta och vilka matematiska genier dom var, och jag såg dokumentären för två veckor sen…

 

poisoners_film_landing_nodateThe Poisoner’s Handbook
En väldigt intressant dokumentär om hur rättsmedicinen tog sin början i USA, hur man började kunna spåra gifter i kroppar med hjälp av rättsläkare och kemister och hur det i sin tur kunde lösa en massa mord. Ja, okej, det är mycket mer spännande än det låter, bra fakta och bra återberättat!

 

star warsThe Making of Star Wars
För alla Star Wars-fans, en fin gammal making of-dokumentär från 1977 som förgylls av att den berättas av C-3PO och R2D2, åh, dumma små robotar! <3

 

Kunskapskanalen Söndag 28 september 2014: kl.18.10: Programtitel: Den tatuerade drottningmumien Bildtext: Vem var Perus gåtfulla Cleopatra? Om fyndet av en kvinnlig härskare i Cao Viejo-pyramiden, troligen från mochecivilisationen. Filmen berättar om det sensationella fyndet. Foto: Explora films Bilden får endast användas i programpresenterande sammanhang. Fotografens namn, Sveriges Television samt programmets titel skall alltid anges.Den tatuerade drottningmumien
Om man gillar gamla pyramider, Mochekulturen, mumier, magiska riter och blodsoffer och…guld. Så gillar man detta. Och ja, vem gillar inte allt det? De mest intressanta kulturerna var ju antika Sydamerikas och Egyptens! (obs, skynda titta, ligger bara kvar i 8 dagar till!)

Och, då vill man ju genast veta mer och då finns:

OLYMPUS DIGITAL CAMERADet förhistoriska Peru
Som handlar om just det; långa konstiga skallar, riter, kulter, offer, konst och mumier och fornlämningar – allt bra!

 

ElizabethWoodvilleDrottning i rosornas krig, avsnitt 1
och avsnitt 2
Hetsigt då avsnitt 1 bara ligger kvar i 2 dagar till! Skynda skynda! Det är en väldigt intressant historia om “tre kvinnors vid makten under den turbulenta eran i den brittiska tronföljden, känd som Rosornas krig. Elizabeth Woodville, kallad Den Vita Drottningen, Henry Tudors mor Margaret Beaufort samt Richard III:s tänkta hustru Anne Neville” och jag har inte så mycket mer att tillägga utom att det är väldigt intressant och skönt att det finns historiska dokumentärer som inte bara fokuserar på allt vad män har gjort (krig + ha på sig puffbrallor + dumma skägg) värt att komma ihåg att hela vår historia är skrivet från ett enda perspektiv och att det blir rätt tråkigt och ologiskt att bygga vidare på sånt.

För den som vill se en bra historisk film från samma era och med mer lömska planer, konstiga kärleksaffärer, snusk och snask, makt och hur män i allmänhet behandlade kvinnor som avelsdjur och saker och struttade runt som de behagade i sina slott så kan jag tipsa om filmen “The Other Boleyn Girl” som finns att se här.

bg